Rodinné vinařství Martinek

Vinařství Stanislav Martinek Kyjov

Vinařství v celé naší rodině má více než 100 letou tradici. Já jsem převzal rodinné vinařství v roce 1992 po smrti svého otce Štěpána Martinka, který byl uznávaný vinař a degustátor, učitel vinohradnictví a vinařství.

Zpočátku jsem vinařství provozoval jako okrajovou záležitost. Postupně se z koníčka stala celoživotní náplň. Dalším koníčkem je folklor. Jsem i v Cechu kyjovských vinařů, pořádáme každoročně Galerii rulandských vín ČR. Vinařství sice není moje hlavní činnost, ale vinohrad a práce ve sklepě zabírají veškerý můj volný čas. Vyrábím vína zejména z hroznů z vlastní vinice (4.000 hlav – r. 2015). Menší část hroznů nakupuji. Vína vyrábím ve vlastním sklípku, který má i část na archivaci těch nejlepších vzorků (60 vzorků archivních vín, nejstarší z roku 1997). Každý vzorek má svou historii, své kouzlo.

Vinařství provádím přírodně - „postaru.“ Znám sice moderní směry velkovinařů – odkalování, řízené kvašení umělými kvasinkami, jablečno-mléčná fermentace u červených vín apod., ale žádnou z těchto metod nepoužívám. Domnívám se, že vína vyrobená přírodní cestou. V mnoha případech jsou tato vína hutnější, plnější a lahodnější – mají klasický terroirový charakter jak odrůdy a polohy vinice, tak z nich lépe vyniká rukověť vinaře. Lépe se hodí k archivaci. Vinařství Stanislav Martinek Kyjov Zastávám názor, že nejlepší vína jsou ta, kde je minimum pracovních operací. Každá nadbytečná operace s vínem víno „očeše.“ Vyzrálé hrozny (běžně sklízím v měsíci listopadu i prosinci), tedy s vysokým obsahem cukru, jsou bez nakvášení ihned vypresována. Některé přezrálé hrozny, které prošly mrazem, jsou presovány celé bez pomletí. Hroznová šťáva kvasí samovolně, spontánně, bez přidávání umělých kvasinek. Mladá vína jsou vyčířena bentonitem a následně uložena ke zrání. Výsledkem jsou vína plná, hutná, buketní s mírnou kyselinkou a zbytkovým cukrem. Vína nejsou filtrována ani jinak chemicky stabilizována. Kontroluji pouze obsah síry. Mou snahou je expedovat bílá vína až po ročním zrání. Zaměřuji se na odrůdy – Rulandské bílé, šedé a modré, Ryzlink rýnský a vlašský, Tramín červený, Chardonnay, z červených Svatovavřinecké, André a Zweigeltrebe. Vyrábím i rossé. Zase přírodní metodou – hrozny jsou ihned po pomletí dány na pres, ale jedná se pouze o „samotok“ – nejsou vůbec lisovány. Archivuji i rossé vína od r. 2001 a vína jsou pořád svěží, mohutná, s buketem do medu.

Vzorky prezentované na výstavách mají většinou velmi dobré hodnocení.

AKTUÁLNĚ

LATY - tradiční výrobek Slovácka.
Prodáváme laty vyrobené v našem provozu.

Předváděcí akce

14.-20.8.2017 Ochutnávka vinného moštu
18.-24.9.2017 Ochutnávka burčáku


28.7.2017 od 19.00 h
Svá vína představí vinařství Jan Cícha, Blatnice pod Sv. Antonínkem
25.8.2017 od 19.00 h
K degustaci budou vína z vinařství Grmolec, Hovorany.
REZERVUJTE SI MÍSTO VČAS.

Předváděcí akce

SUDOVÁ I LAHVOVÁ VÍNA MÁME CHLAZENÁ V KLIMATIZOVANÝCH PROSTORÁCH.

Další služby

Stezky dědictví   vína z Moravy a vína z Čech